Vakantie 1974 La Bagheera Corsica.

Was ook naturistisch. Foto gemaakt die dat illustreert :

Zomervakantie 1973
Als je in 1973 een vliegvakantie wilde boeken dan moest je naar een van de vele reisbureaus om reisgidsen op te halen. Thuis zocht je wat uit en daarna weer naar het reisbureau om te boeken. Reizen naar (voormalig ) Joegoslavië waren erg in trek. Eén van de reisorganisatie was Yugotours die naast een folder met reguliere vakanties ook een gids had met naturistenreizen. Dat laatste was toen ook een opkomend fenomeen. Naturisme in Nederland was voorbehouden aan leden van een vereniging en alleenstaanden konden daar (toen) geen lid van worden. In Joegoslavië deed men niet moeilijk, iedereen was welkom.
Onze keus viel op Valalta , een groot naturistencomplex met huisjes, appartementen en camping, gelegen aan zee in de punt van Istrië (Kroatië nu). Internet bestond toen nog niet, dus niemand kon even Googelen wat voor gelegenheid Valalta nu eigenlijk was.
Het was even vreemd om de hele dag zonder badkleding te lopen, maar dat duurde misschien een paar uur, daarna had je niet eens meer in de gaten dat er allemaal blote mensen om je heen waren. Wel zo praktisch om te zwemmen en te zonnen zonder enig gedoe, Wat wel direct opviel was de onderlinge harmonie, de rust, de eenvoud en het respect voor mens en natuur.
Als amateurfotograaf heb ik daar de eerste schreden gezet op het gebied van figuur- en naaktfotografie. Ik had tenslotte mijn eigen model bij me; ze was lang, slank en blond. Ik had toen slechtst een goedkope Russische reflexcamera voorzien van een ORWO (goedkoop) filmrolletje. Ondanks dat, toch nog hele mooie foto’s kunnen maken. Omdat we het thuisfront niet wilden confronteren met een serie naaktfoto’s waar wijzelf op stonden, maakten we vaak een opname MET en ZONDER kleding, zodat we toch wat konden laten zien.
Dit fenomeen heeft zich daarna vele malen herhaald.
Hoe grappig als ik daar nu aan terug denk. Hierbij een voorbeeldje, maar wel gekuist met een vijgenblaadje.